28 Mayıs 2009 Perşembe

Barcelona

Barcelona yüzbinlerce üyesi, geliri, transfer gücü, prestiji full dolu büyük bir stadı olan bir kulüp. Bu açıdan bakıldığında bu başarısı ve başarılı sürpriz gibi gözükmüyor. Barcelona'nın kadrosuna baktığımızda ise bizim zihniyetimizle onların zihniyeti arasındaki fark gözüküyor.
Barcelona'nın şu anki teknik direktörü kulübün altyapısında yetişmiş ve B takımı hocalığı yapmış Guardiola, kaleci Valdes kötü sezonlar geçirse de üzerinde ısrar edilen, zaman zaman hatalar yapsa da kaledeki yeri garanti olan bir isim. 82 doğumlu kaleci Barca'ya 92 yılında gelmiş. 87'li Pique 3 sezon kiralık gittikten sonra bu sezon tekrar yuvaya dönmüş, Madrid maçında golü atarkenki hırsı bunu gösteriyordu zaten. Büyük kaptan Puyol Barcelona saflarına 17 yaşındayken katılmış. Orta sahayı hem milli takımda hem de Barcelona'da domine eden ikili Xavi ve Iniesta ikiside 11 yaşındayken keşfedilip altyapıya kazandırılmış. 87'li Messi 13 yaşında Arjantin'den İspanya'ya yaptığı yolculuğu Barcelona'da keşfedilmiş. Birçok kişiye göre dünyanın en iyi futbolcusu olan bu arkadaş Arjantin'e de Dünya Kupası'nı götürecek gibi. 1990 doğumlu Bojan Krkic kadro içinde çok aktif görev alamasa da girdiği dakikalarda oynadığı futbol ve attığı gollerle uzun yıllar futbol dünyasının içinde bir yıldız olarak kalacağı kesin. O da Barcelona B'ye 16 yaşındayken katılmış. Kadrodaki diğer kaleci Jorquera'da 1994'ten beri Barcelona'da. Bu sezon kadroyu zorlayan ve birçok maçta görev alan Busquets'de 16 yaşında Barcelona'ya katılmış. Victor Sanchez ise bu sezon 3 maçta oynamış ve o da altyapıdan. Yakın zamanda daha çok ilk 11'de görebileceğimiz bir isim.
24 kişilik kadrosunda 9 oyuncuyu altyapıdan çıkaran seneye 91 ve altı jenerasyonunda bulunan Gai Assulin gibi oyuncularında bu kadroyu zorlayacağını düşünürsek Barcelona'nın başarısının sadece maddi gücüyle alakalı olmadığını, sportif kimliğinin başarısını görebiliriz. Bizim gibi kulüpler açısından Barcelona gibi büyük bir kulübün böyle davranıyor olması öğrenmesini bilene ders niteliğindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder