27 Ağustos 2009 Perşembe

Tour De France

Takım 5 hafta cezalı olunca, üstelik Adana maçı da cezalı ve televizyon vermezken başka şeylere sarıp blog'u boş bırakmıyım dedim. Tour de France'ın kuralları ve şekli ile bol alıntılı bir yazı olacak. Türkçe çok arayıp bulamamıştım umarım merak eden birilerinin işine yarar. Yılların seyir tecrübesi ve günlerin araştırması sonucu yazılmış bir yazı.
Tour de France'ın ilki 1903 yılında yapılmış, o zamanlar 5 etaptan oluşan tur şu an 21 etaptan oluşuyor ve 2010 yılında 3-25 temmuz arasında yapılacak. Bu etaplarda bireysel olarak en kısa sürede tamamlayan ve toplamda en az sürede olan meşhur sarı formayı giyiyor. Burdan diğer formalara pas atayım, yeşil forma en iyi sprint yapan bisikletçi tarafından giyiliyor. Bu iş biraz karışık her etap farklı bölümlere ayrılmış ve her bölümün sprint için ayrı kuralları var, çıkışlar sprint puanları açısından düşük düz zeminler özellikle finishler sprintçiler için uygun olduğundan puanları daha yüksek. Bu kısımları en hızlı geçen yani en çok puan alan yeşil mayoyu giyiyor. Yani iyi tırmanamayan ama düz yolda en hızlı bisikletçilerin giydiği forma bu. Hırvatistan'ın klasik formasına benzeyen kırmızı noktalı beyaz formaya dağın kralı adı veriliyor. Burda da dağ çıkışlarına göre bir puanlama sistemi var (mesela etabın son çıkışı en yüksek puan gibi) bunda en çok puan toplayan yarışçı bu dağ kralı formasını giyiyor. Beyaz forma da 25 yaşından küçük en iyi bisikletçi tarafından giyilmekte.
Çoğu etapta bütün bisikletçiler aynı anda başlıyor. Önce bir ısınma turu denilebilecek şekilde devam ederlerken yapılan 2. anonsla gerçek yarış başlıyor. Bir bisikletçi bir grubun içinde bitiriyorsa bitiş zamanı grup lideriyle eşit sayılıyor. Bu son düzlüklerde tehlikeli sprintleri engellemek için konulmuş bir kural. Bütün bu mayoların dışında team time trial gibi grubun 5. yarışçısının gözetildiği yarışlarda söz konusu. Bunlar açıkçası çok detay ve genelde her sene değiştiğinden ben de çok fazla bilmiyorum ama burada amaç bütün takımların ve bütün yarışçıların bir şekilde sürekli yarışın içinde olmalarını sağlamak. Bireysellerin dışında esas takım puanları her takımın en iyi 3 zamanlı yarışçısının ve en sonuncu yarışçısının ortalamasının alındığı yarış. Genelde 1. olanın olduğu takım bu klasmanda da birinci geliyor pek şaşırtıcı olmayarak.
Bütün takımların genelde farklı hedefleri oluyor, mesela Contador'un takımı bireysel olarak birinciliğe odaklanmışken Mark Cavendish gibi muhteşem sprinter'a sahip Columbia - Highroad genel olarak yeşil forma için mücadele etmekteler.
Sanırım benim Tour De France hakkında aklıma gelenler ve yazabileceklerim bu kadar. Unutmadan bütün bisikletçiler her etapta kask takmak zorunda siz de takın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder