29 Eylül 2009 Salı

Bisiklet Helikopteri Geçti

Sao Paolo'da ilginç bir yarış yapıldı, yarıştan çok deney de denilebilir. Rush Hour'da (iş çıkış saati diye çevirebiliriz heralde) bir noktadan diğer noktaya en kısada sürede bir çok aracın katıldığı bir yarış ya da deney.
Öncelikle Sao Paolo'da yaşayan arkadaşımdan şehir hakkında edindiğim bilgileri yazayım. İstanbul'dan çok daha fazla büyük olduğunu, Latin New York'u olduğunu ve kaos'un hakim olduğunu söylüyor kendisi. İstanbul'a Brezilyalılar'ı koyun alın size SP.
Yarışmaya katılan araçlar, bisiklet, motorsiklet, yürüme, helikopter ve hatta tekerlekli sandalye. Yarışmanın amacı arabanın yarattığı çevre kirliliğine ve yarattığı sorunları dikkati çekmek ve "Dünya Arabasız Günü"nün (sanıyorum 22 eylül, bizde bayram dönüşüne denk gelip 100 küsur insanın öldüğü gün) reklamı idi.
Sonuçlar benim için olmasa da bilmeyenler için şaşırtıcı olabilir, helikopter izin al, kalk, in (ki helikopter heryere kalkıp inemez bunu da düşünmek lazım) gibi süreleri de kattığınızda hedefe 33 dakikada ulaşırken bisiklet 22 dakikada etabı birincilikle tamamlıyor.
Bu açıdan çevre bilincine ait insanlara helikopterin ne kadar karbondioksid saldığını hatırlatmamıza gerek yok heralde. Bisikletin özellikle günlük yaşamda kullanımını arttırmak, hem kendimize (geç yaşlanma etkileri, kilo verme, muhteşem bir kardiyo egsersizi), hem cebimize (daha az benzin) hem çevreye (daha az karbondioksit) oldukça yarar sağlayacağı aşikardır. Bisiklet alın ve sürün.

Detaylı bir video,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder